FAQ

Hieronder staan veelgestelde vragen over deelname aan zowel de regio- als de KNHS kampioenschappen. Het betreft hier een uitleg of verduidelijking van de bepalingen zoals opgenomen in de kampioenschapsreglementen en/of het vraagprogramma. We adviseren je dan ook de kampioenschapsreglementen en het vraagprogramma van het betreffende kampioenschap goed door te lezen zodat je goed op de hoogte bent van alle bepalingen. 

Veelgestelde vragen over de Hippiade Dressuur en Springen

  • Kampioenschappen mag je alléén maar rijden in de hoogste klasse waarin / het hoogste niveau waarop jullie als combinatie, het desbetreffende seizoen zijn gestart. Is een combinatie na 1 oktober bijvoorbeeld in de klassen L1 en L2 gestart dan mag je de kampioenschappen alléén in de klasse L2 rijden. Dit is de hoogste klasse waarin is uitgekomen

  • Is een combinatie bijvoorbeeld L springen en één keer M gestart na 1 oktober (het maakt hierbij niet uit of de start telt winstpunten, of deze HC was of zelfs foutief) dan mag de combinatie tijdens kampioenschappen alléén uitkomen in de klasse M. Wanneer je als combinatie foutief bent gestart in de klasse M en je niet startgerechtigd bent in deze klasse dan geldt ook dat je geen kampioenschappen meer mag rijden in de klasse L. Je bent immers op een hoger niveau uitgekomen in het betreffende seizoen.  

  • Uitzondering op deze regel is dat combinaties die 1.40 springen zijn gestart we mogen starten in het ZZ-kampioenschap. Combinaties die Internationaal 1.45m zijn gestart in het desbetreffende seizoen mogen niet in het ZZ-kampioenschap meedoen. Combinaties die in het verleden (dus niet alleen het desbetreffende seizoen) in het 1.50m zijn gestart mogen niet meer aan de Hippiade meedoen.
  • In iedere regio kunnen selecties voor de regiokampioenschappen op een andere manier plaatsvinden. De regio kan hierin veel zelf bepalen. Zo kan een regio ook bepalen met hoeveel paarden je als ruiter mag deelnemen aan de regiokampioenschappen. Kijk hiervoor in het vraagprogramma van je regio. Wat wel gelijk is voor alle regio’s is de bepaling in het kampioenschapsreglement dat je niet mag deelnemen in bepaalde combinaties van klassen. Voor dressuur geldt dat je als ruiter met verschillende paarden/ pony’s niet mag deelnemen in de volgende combinaties van klassen; B en Z1 of hoger

  • L1 en Z2 of hoger

Voor het springen geldt dat je als ruiter met meerdere paarden/pony’s niet mag deelnemen in de volgende combinaties van klassen;

  • B en Z/ZZ
  • L en ZZ

Je zult dus voor de regiokampioenschappen een keuze moeten maken in welke klasse je uit wilt komen tijdens de regiokampioenschappen. Tijdens de KNHS - kampioenschappen kun je deelnemen aan maximaal twee rubrieken per discipline.

Ruiters die deelnemen aan de kampioenschappen vanaf de klasse ZZ-Zwaar en deelnemers aan de kampioenschappen voor Junioren en Young Riders mogen tijdens de kampioenschappen t/m de klasse ZZ-Licht deelnemen aan maximaal  twee kampioenschapsrubrieken per discipline en tijdens de kampioenschappen vanaf de klasse ZZ-Zwaar deelnemen aan maximaal twee kampioenschapsrubrieken per discipline.

 

 

  • Wanneer je in de periode tussen 1 oktober (indoorkampioenschappen) tot aan het regiokampioenschap bent gestart in de klasse ZZ-zwaar of hoger, dan ben je uitgesloten van deelname aan een Regio- en/of KNHS-kampioenschap in de klassen B, L1 en L2. Wanneer je in de periode tussen 1 april (outdoorkampioenschappen) tot aan het regiokampioenschap bent gestart in de klasse ZZ-zwaar of hoger, dan ben je uitgesloten van deelname aan een Regio- en/of KNHS-kampioenschap in de klassen B, L1 en L2.

  • Wanneer je in het desbetreffende seizoen deelneemt aan een kampioenschap in de Zware Tour (ook U25) ben je uitgesloten van deelname aan een Regio- en/of KNHS-kampioenschap t/m de klasse ZZ-Licht.

  • Children, Junioren, Young Riders en combinaties uitkomend in de U25 moeten per seizoen een keuze maken aan welk kampioenschap zij deelnemen. Wanneer een combinatie deelneemt aan een kampioenschap Children, Junioren, Young Riders of U25 is het voor die combinatie niet toegestaan deel te nemen aan selectiewedstrijden Subtop of aan selectiewedstrijden in de regio en/of aan het regiokampioenschap

Nee dit is niet toegestaan. Wanneer je in een hogere klasse bent gestart in het desbetreffende seizoen ook al was dit HC of zelfs foutief dan vervalt je startgerechtigdheid voor de Regiokampioenschappen in de lagere klasse. Na de regiokampioenschappen mag je wel promoveren zonder je startgerechtigdheid voor het KNHS-kampioenschap in de lagere klasse te verliezen.

Wanneer je verplicht moest degraderen dan moet je tijdens Regio- en KNHS kampioenschappen uitkomen in de klasse waarnaar je gedegradeerd bent.

Wanneer je tijdens wedstrijden uitkomt in de klasse/rubrieken 1.40m dan ben je tijdens regio- en/of KNHS kampioenschappen startgerechtigd in de klasse ZZ. Ben je (internationaal) 1.45m gestart in het desbetreffende seizoen dan mag je niet meer in de klasse ZZ mee doen. Als een combinatie in het verleden 1.50m of hoger heeft gesprongen dan mag deze combinatie niet meer meedoen aan de Hippiade.

Dat is inderdaad toegestaan. Op Regio- en/ of KNHS-kampioenschappen mag een pony door maximaal twee deelnemers in dezelfde discipline worden gestart. Het maximum aantal toegestane starts opgenomen in het Algemeen Wedstrijdreglement artikel 40 lid 3 a en b blijft daarbij wel gelden. Het is toegestaan dat een pony bij zowel de paarden als bij de pony’s in dezelfde discipline uitkomt op kampioenschappen mits dit met een andere deelnemer is.

Bij de paarden is het niet toegestaan om met twee verschillende ruiters in dezelfde discipline deel te nemen aan de kampioenschappen.

Ja dat mag. Je moet in de hoogste klasse starten waarin jullie als combinatie in het lopende seizoen zijn gestart.

De laatste wedstrijd die je rijdt voor de Regiokampioenschappen mag je de punten vol rijden en dan blijf je nog startgerechtigd in de klasse waarin je bent geselecteerd voor de Regiokampioenschappen.

Voorbeeld: Je bent L1+29 en je moet nog 1 selectie wedstrijd rijden. Tijdens deze wedstrijd rij je je punten vol L1+30. (het maakt niet uit of hier 1 winstpunt behaald wordt of 6 winstpunten 2 proeven). Je mag dan niet meer voor winstpunten starten op een andere wedstrijd voor de regiokampioenschappen. Je bent dan nog wel startgerechtigd in de klasse waarin je bent geselecteerd. Wil je nu toch nog graag starten op een wedstrijd dan moet er HC gestart worden, zodra je hoger start of voor winstpunten start dan vervalt je startgerechtigdheid in de klasse L1.

Een combinatie die in het verleden is gestart in de klasse 1.50m is niet startgerechtigd tijdens de KNHS Kampioenschappen. Deze combinatie zal deel moeten nemen aan het NK springen.

Een combinatie kan alleen deelnemen aan de Regiokampioenschappen in de regio waar de combinatie op 1 april (outdoorseizoen) of 1 oktober (indoorseizoen) middels het lidmaatschap van de vereniging waarvoor de combinatie op wedstrijden uitkomt onder valt. Na aanvraag bij de desbetreffende KNHS Regio kan de Regio besluiten om van deze regel af te wijken.

Veelgestelde vragen over de Hippiade Endurance

De meeste vragen gaan over de bepalingen in de kampioenschapsreglementen of over de vraagprogramma's. Lees ook het kampioenschapsreglement door.

In de periode van 1 augustus 2018 tot 1 augustus 2019 moet je op door de KNHS goedgekeurde nationale endurancewedstrijden in Nederland aan de volgende eisen hebben voldaan om deel te mogen nemen aan de KNHS Endurance kampioenschappen:

Klasse
I           2 x een klasse I waarvan minimaal 1x een afstand tussen 30-<40 km (lange klasse l) met een     top 10 klassering in het eindklassement.

II          2x een klasse ll waarvan minimaal 1x een eendaagse* afstand tussen 60- <80 km (lange            klasse ll) met een gemiddelde snelheid van minimaal 13 km/uur

III          2x een klasse lll waarvan minimaal 1x een eendaagse* afstand tussen 80- <120 km (klasse lll)   met een gemiddelde snelheid van minimaal 13 km/uur

* de andere wedstrijd mag zowel een lagere snelheid hebben als een meerdaagse afstand zijn in die klasse.

Inschrijven kan door het insturen van het inschrijfformulier, deze vind je hier. Je inschrijving moet uiterlijk 31 mei 2019 door de wedstrijdorganisatie ontvangen zijn. Er moet uiterlijk 1 augustus 2019 voldaan zijn aan de voorwaarden.

Zie het kampioenschapsreglement.

Nee, je mag met slechts een paard deelnemen aan de hippiade endurance.

Een ruiter/paard mag op het kampioenschap 1 klasse lager starten dan de hoogste klasse waarin de betreffende ruiter/paard geklasseerd is. Er wordt dus zowel naar de klassering van jou als ruiter als naar de klassering van je paard gekeken.

 Heb jij als ruiter meerdere keren winstpunten behaald in de klasse III dan kun je je alleen kwalificeren in de klasse II of III.

Wanneer het paard waarmee je wilt deelnemen aan de Hippiade in de klasse IV heeft gestart (ook al was deze start foutief of bijvoorbeeld HC) dan mag je als combinatie deelnemen vanaf de klasse III. Het starten in de klasse II is dan niet toegestaan.

Twijfel je in welke klasse je mag starten? Neem dan contact op met de afdeling Wedstrijdregistratie via endurance@knhs.nl

Het enduranceforum is van mening dat de ervaring van het paard meeweegt in het borgen van fair play op de kampioenschappen. Een paard mag maximaal 1 klasse lager starten op het kampioenschap dan de hoogste klasse waarin het paard is uitgebracht.

Twijfel je in welke klasse je mag starten? Neem dan contact op met de afdeling wedstrijdregistratie via endurance@knhs.nl

Nee, dit is niet toegestaan. Een ruiter mag op het kampioenschap 1 klasse lager starten dan de hoogste klasse waarin de betreffende ruiter geklasseerd is. Een paard mag op het kampioenschap 1 klasse lager worden uitgebracht dan de hoogste klasse waarin het betreffende paard geklasseerd is.

Twijfel je in welke klasse je mag starten? Neem dan contact op met de afdeling Wedstrijdregistratie via endurance@knhs.nl

Wanneer je verplicht moest degraderen, dan moet je in de klasse waarnaar je gedegradeerd bent voldoen aan de deelname voorwaarden. In de periode van 1 augustus 2018 tot 1 augustus 2019 moet je op door de KNHS goedgekeurde nationale endurancewedstrijden in Nederland aan de volgende eisen hebben voldaan om deel te mogen nemen aan de KNHS Endurance kampioenschappen:

Klasse
I           2 x een klasse I waarvan minimaal 1x een afstand tussen 30-<40 km (lange klasse l) met een     top 10 klassering in het eindklassement.

II          2x een klasse ll waarvan minimaal 1x een eendaagse* afstand tussen 60- <80 km (lange            klasse ll) met een gemiddelde snelheid van minimaal 13 km/uur

III          2x een klasse lll waarvan minimaal 1x een eendaagse* afstand tussen 80- <120 km (klasse lll)   met een gemiddelde snelheid van minimaal 13 km/uur

* de andere wedstrijd mag zowel een lagere snelheid hebben als een meerdaagse afstand zijn in die klasse.

Je inschrijving moet uiterlijk 31 mei 2019 door de wedstrijdorganisatie ontvangen zijn. Je moet uiterlijk 1 augustus 2019 voldaan hebben aan de voorwaarden. Heb je op het moment van inschrijven nog niet voldaan aan de voorwaarden? Geef dan later per mail een aanvulling op je inschrijving door. Geef z.s.m. per mail door wedstrijdplaats en -datum van de gereden wedstrijd.

Inschrijven kan door het insturen van het inschrijfformulier, deze vind je hier. Je inschrijving moet uiterlijk 31 mei 2019 door de wedstrijdorganisatie ontvangen zijn. Er moet uiterlijk 1 augustus 2019 voldaan zijn aan de voorwaarden.

De KNHS Endurance Kampioenschappen worden verreden bij minimaal 30 ingeschreven combinaties. Er geldt een maximum aantal inschrijvingen van 60 combinaties.